Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Βουτιά στην Χρεοκοπία διανθισμένη από τον Παραλογισμό της εκδούλευσης

Και το Δημόσιο Χρέος συνεχώς Αυξάνει, Συνεχώς αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν.

 

Γ. Ζαββός στο NPL Summit:

Τελικός στόχος του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30-32 δισ. Ευρώ

https://banks.com.gr/zavvos-sto-npl-summit-telikos-stochos-tou-irakli-2-einai-meiosi-ton-eksypiretoumenon-daneion-kata-30-32-dis-evro/?utm_source=1&utm_medium=email&utm_campaign=NEWSLETTER_19-03-2021&utm_content=title

Για την σημαντική καμπή των μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού συστήματος, το επιτυχημένο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, τις νέες μεταρρυθμίσεις, και την επιστροφή του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ, αναφέρθηκε εκτενώς και με λεπτομέρειες ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, μιλώντας κατά την 2η μέρα του NPL Summit 2021 της Ethos Events.

“Η πρώτη καθοριστική μεταρρύθμιση που προχωρήσαμε ήταν το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ που κρίθηκε απόλυτα επιτυχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονταν σε 75,4 δισ, ευρώ. Παραλάβαμε μία κατάσταση κατά την οποία 1 στα δύο δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενο. Ακολουθήσαμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, επιλέξαμε τη λύση των τιτλοποιήσεων, ως μία ρεαλιστική επιλογή την οποία επικρότησαν εταίροι και επενδυτές. Στην επιτυχία συνέβαλε οριστικά η κυβερνητική αλληλεγγύη”.

“Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι λύση της αγοράς και συνεπώς δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο, είναι μία συστηματική λύση, καθώς στον πρώτο χρόνο του μειώσαμε κατά 30% τα κόκκινα δάνεια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως η πανδημία. Κάναμε βήματα προόδου σε 13 μήνες από ό,τι έγινε σε 5 χρόνια” τόνισε με νόημα ο κ. Ζαββός.

 

Και ποιος επιβαρύνεται ;;;;

Ποιος και με ποια λογική δημιούργησε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;;;

 

Σε ένα άλλο άρθρο διαβάζουμε:

Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ

https://banks.com.gr/vrykselles-apofasizoun-gia-ton-irakli/?utm_source=1&utm_medium=email&utm_campaign=NEWSLETTER_16-03-2021&utm_content=title

Την περασμένη Παρασκευή 12 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, υπέβαλε το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» – το οποίο στοχεύει στη δραστική μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών – προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τρεις πυλώνες αφορούν:

Την πλήρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος “Ηρακλής” για τη δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων.

Την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, δηλαδή ο “Ηρακλής ΙΙ”, ο οποίος σηματοδοτεί μια ποιοτικά και λειτουργικά διαφορετική φάση στο τραπεζικό σύστημα.

Την εισαγωγή του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

 

Είναι πυλώνες αυτά ή η πύλη του ΑΔΗ;;;

 

Σε ένα άλλο άρθρο διαβάζουμε:

Τα μικρά μυστικά της καλής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και τα swap των ομολόγων

https://banks.com.gr/mikra-mystika-tis-kalis-ektelesis-tou-proypologismou-kai-swap-ton-omologon/?utm_source=1&utm_medium=email&utm_campaign=NEWSLETTER_16-03-2021&utm_content=title

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ιανουάριος δεν ήταν καλός μήνας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα Έσοδα της Κεντρικής Κυβέρνησης υπολείπονται των δαπανών κατά -1.56 δισ€ (3.89 δια € έναντι 5.45 δισ €).

 

Δηλαδή τα έσοδα μειώνονται και οι δαπάνες αυξάνουν και μαζί και το χρέος.

 

Αλλά οι χαρές οι γιορτές και τα πανηγύρια για τον δανεισμό σταματημό δεν έχουν

Στα 2,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν για το Δημόσιο από το 30ετές ομόλογο

https://www.eklogika.gr/news/Sta-2-5-dis-eurw-ta-kefalaia-pou-antlhthhkan-gia-to-Dhmosio-apo-to-30etes-omologo-17-03-2021 

Η έκδοση συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, είπε ο Χ. Σταϊκούρας. Με 2,5 δισ. ευρώ ενισχύει τα ταμειακά του διαθέσιμα το Ελληνικό Δημόσιο μετά την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

 

Δηλαδή το θέλουμε το Χρέος να υπάρχει και να μεγενθύνεται ή κάνω λάθος;;;

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως «η έκδοση καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει,  καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας».

 

Η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σε τι συνίσταται;;; στην ικανότητα μας να δανειζόμαστε, να αυξάνουμε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και μετά στο να επιδιώκουμε την μείωση των κόκκινων δάνειων;;;

 

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ποιες είναι ;;; το Δημόσιο Χρέος συνεχώς να Αυξάνει;;; Συνεχώς;;;

 

Ή θα σοβαρευτούμε και θα ωριμάσουμε ή απλά θα κατρακυλήσουμε στην άβυσσο του κομματικού πελατειακού κράτους που τόσο καλά τρέφει και προστατεύει η ανωριμότητα και αυτό στοχευόμενη καλοπέρασή μας.


Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου