Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Φατρίες Διαφθοράς στα ΑΕΙ

Σε μια δημοκρατική χώρα που εννοείται ότι εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι, οι εσωτερικοί χώροι των πανεπιστημίων αδιανόητο είναι να αποτελούν ορμητήριο του κάθε μπαχαλάκια ή του οποιουδήποτε εμπόρου ναρκωτικών ουσιών. Οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς φορείς,  υποχρεούνται να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση εκείνων των εγκληματικών πράξεων, που προκαλούν καταστροφή  των περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ και σχετίζονται με την χρήση και την διακίνηση τοξικοεξαρτώμενων ουσιών πέριξ ή εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Ουδείς λογικός και σώφρων πολίτης θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι, οι εσωτερικοί χώροι των ΑΕΙ είναι δυνατόν να αποτελούν σημεία  αντεπίθεσης αναρχοαριστεριστών κατά αστυνομικών με βόμβες μολότοφ ή άντρο χρήσης και διακίνησης τοξικοεξαρτώμενων ουσιών. Τα πανεπιστήμια θεωρούνται φυτώρια αυριανών επιστημόνων, όπως γιατρών, οικονομολόγων, δικηγόρων, πολιτικών μηχανικών, χημικών μηχανικών, φαρμακοποιών, ζωγράφων, γλυπτών, ναυπηγών, παιδαγωγών, τοπογράφων, γεωπόνων, φυσικών, μαθηματικών, χημικών, κ.ο.κ.

του Γιώργου Βάμβουκα,  
Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Για τους μπαχαλάκηδες και τους πάσης φύσης εμπόρους εντός και παραπλεύρως των ΑΕΙ πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί. Απεναντίας, λίγα έχουν λεχθεί ή γραφεί για τους παρανομούντες καθηγητές, οι οποίοι γραπωμένοι σε θεσμικούς θώκους των ΑΕΙ διαπράττουν σωρεία αξιόποινων πράξεων, παραβιάζοντας κατάφορα το Ακαδημαϊκό Άσυλο που με φαρισαϊσμό και ιδιοτέλεια υπερασπίζονται στα διάφορα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Όσοι Πρυτάνεις, Αναπληρωτές Πρύτανη,  Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων ΑΕΙ, συνειδητά και τεχνηέντως  συγκαλύπτουν  συναδέλφους τους καθηγητές που δολίως διαπράττουν πειθαρχικά-ποινικά αδικήματα, όντως θεωρούνται επικίνδυνα εγκληματικά στοιχεία και η τιμωρία τους από την Πολιτεία θα πρέπει να είναι παραδειγματική και αμείλικτη.
Προσωπικά για τα φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς που κυριαρχούν σε μερικά ΑΕΙ της χώρας, έχω αφιερώσει αρκετά άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) που από τη θέση του Λέκτορα έως του Καθηγητή επί τριάντα συναπτά χρόνια υπηρετώ, “πολλά έχουν δει τα μάτια μου και ακούσει τα αυτιά μου”. Διάφορες φήμες λένε ότι σε επιφανές πανεπιστήμιο, δρα φατρία καθηγητών που συστηματικά διαπράττουν σοβαρά πειθαρχικά-ποινικά αδικήματα και παραδόξως με την αδράνεια και την ουσιαστική συγκάλυψη των  Πρυτανικών Αρχών ανενόχλητοι συνεχίζουν την διάπραξη των εγκληματικών  τους πράξεων.

Τα ακόλουθα ερωτήματα καθρεφτίζουν φαινόμενα πανεπιστημιακής διαφθοράς και αισιοδοξία μας είναι ότι η απάντησή τους θα απασχολήσει την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι ηθικό και λογικό, ο Πρύτανης ενός ΑΕΙ να μεθοδεύει πειθαρχικές διώξεις σε  καθηγητές, που  είχαν το θάρρος και την εντιμότητα να καταγγείλουν στον ίδιο τον Πρύτανη ότι συγκεκριμένοι καθηγητές διαπράττουν σοβαρότατες πράξεις ποινικού και πειθαρχικού χαρακτήρα; Είναι δυνατόν στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, Πρύτανης κρατικού ΑΕΙ με δόλο να συγκαλύπτει ποινικά κολάσιμες πράξεις μερικών καθηγητών και στη συνέχεια με στημένες ΕΔΕ να στέλνει στο Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ τους καθηγητές, που με αδιάσειστα στοιχεία είχαν την τόλμη να καταγγείλουν τους παρανομούντες  καθηγητές; Πώς εξηγείται καθηγητές να παραπέμπονται από την ελληνική δικαιοσύνη σε δίκη για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων και ο Πρύτανης να μην ασκεί τον απαιτούμενο πειθαρχικό έλεγχο που ορίζει ο νόμος; Είναι δυνατόν Πρύτανης ΑΕΙ να γνωρίζει ότι συγκεκριμένη καθηγήτρια, όχι μόνο λογοκλέπτει αλλά και με πλαστογραφημένο (νοθευμένο) βιογραφικό αναρριχάται στις βαθμίδες της καθηγητικής ιεραρχίας και ο Πρύτανης συνειδητά με καθοδηγούμενες ΕΔΕ να συγκαλύπτει τις αξιόποινες πράξεις της;

Είναι ηθικό και δίκαιο σε επιφανές ΑΕΙ με σημαντική συνεισφορά στην έρευνα, την εκπαιδευτική διαδικασία και τον κοινωνικό βίο, απατεώνες καθηγητές να γίνονται Πρόεδροι Τμημάτων και Διευθυντές Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών; Όταν το 75% των ελληνικών νοικοκυριών ζουν κάτω ή πέριξ από τα όρια της φτώχειας, είναι ηθικό και κοινωνικά αποδεκτό μερικές φατρίες  καθηγητών να ιδιοποιούνται ετησίως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας ταχέως σε εποχές ισχνών αγελάδων την ιδιωτική τους περιουσία; Αρκετά τα ερωτήματα που σχετίζονται με τα φαινόμενα διαφθοράς, ιδίως σε εκείνα τα κρατικά ΑΕΙ που ετησίως εισρέουν στους ΕΛΚΕ πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναμένεται ότι θα είναι αυτή που θα ξεριζώσει τα καθηγητικά κυκλώματα διαφθοράς και απάτης σε μερικά ΑΕΙ, που ετησίως λυμαίνονται πόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και οι αξιόποινες πράξεις τους συγκαλύπτονται νομιμοφανώς και δολίως  από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές.



Παρατήρηση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ώρα στις 5 Αυγούστου 2019.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου