Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Αυτή είναι η Δημοκρατία μας

Αν και τα πέντε θέματα απαιτούν πολλή μελέτη, πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και εκ των προτέρων τεράστια προετοιμασία, ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση είναι μόλις τρεις ώρες (11.00-14.00) και το καλύτερο είναι ότι -στο όνομα του κορονοϊού- θα πραγματοποιηθεί διά περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου! Με μια πρωτόγνωρη και απαράδεκτη μεθόδευση που ξεχειλίζει από αδικαιολόγητη βιασύνη και προχειρότητα συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προκειμένου να εκδώσει γνωμοδοτήσεις για πέντε θέματα που αλλάζουν άρδην τη φυσιογνωμία, το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Τα κρίσιμα θέματα για τα οποία ζητείται να γνωμοδοτήσουν τα 50 μέλη της Επιτροπής αφορούν τον καθορισμό των οριογραμμών τεσσάρων ρεμάτων στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΠΣ για την πυρόπληκτη περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στον Δήμο Καρυστίας, των συνοδών έργων τους και του εναέριου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021.

Αν και τα πέντε θέματα απαιτούν πολλή μελέτη, πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και εκ των προτέρων τεράστια προετοιμασία, ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση είναι μόλις τρεις ώρες (11.00-14.00) και το καλύτερο είναι ότι -στο όνομα του κορονοϊού- θα πραγματοποιηθεί διά περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου!

Πέραν του γεγονότος ότι σε καμία συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου, από το ξεκίνημα του θεσμού μέχρι σήμερα, δεν έχουν τεθεί πέντε θέματα μαζί προς συζήτηση σε μία συνεδρίαση τριών ωρών, αυτό σημαίνει ότι για τα 50 μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή (εκπρόσωποι φορέων και πολίτες) αναλογεί χρόνος 3,5 λεπτών στον καθένα για να εκφράσει την άποψή του και για τα 5 θέματα μαζί! Την απαράδεκτη διαδικασία της κατ’ επίφαση διαβούλευσης από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου κατήγγειλαν 13 μέλη της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία «διά περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου» που επελέγη από τον δήμο δεν είναι υποχρεωτική από τον νόμο και ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δήμου να επιλέξει τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Αναφέρουν ως παράδειγμα τις συνεδριάσεις ακόμη και δημοτικών συμβουλίων με φυσική παρουσία, όπως στον Δήμο Αγίου Δημητρίου. Αλλά και ότι στις 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών με φυσική παρουσία σε ανοιχτό χώρο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και με τη συμμετοχή του δημάρχου Βαγγέλη Μπουρνού.

«Η όλη διαδικασία της υποτιθέμενης διαβούλευσης είναι μια κατ’ επίφαση τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών, στην πράξη όμως προωθεί ειλημμένες αποφάσεις, με συνοπτικές διαδικασίες και απαξιώνοντας τις… ενοχλητικές διαβουλεύσεις», αναφέρουν σε επιστολή τους τα 13 μέλη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης. Και απαιτούν την πραγματοποίησή της με φυσική παρουσία σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο με τις απαραίτητες προφυλάξεις και την αναβολή των θεμάτων που αφορούν τις οριοθετήσεις των ρεμάτων και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΠΣ για την πυρόπληκτη περιοχή, τουλάχιστον για μία εβδομάδα αργότερα.

Τουλάχιστον το τελευταίο θέμα είναι εφικτό να αποσυρθεί από την εικονική διαβούλευση από τον Δήμο Ραφήνας, καθώς χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από αιτήματα κατοίκων και φορέων, έδωσε παράταση για τη διαβούλευσή του ώς τις 17 Αυγούστου.

Διαβούλευση διά περιφοράς για ζωτικά θέματα της πυρόπληκτης Ραφήνας

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/253366_diaboyleysi-dia-periforas-gia-zotika-themata-tis-pyropliktis-rafinas

24.07.2020,             Τάσος Σαραντής


Αυτή είναι η Δημοκρατία μας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου