Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Με τέτοιους Βουλευτές και Υπουργούς το μέλλον των Αγροτών είναι Αβέβαιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, αντί να παρέμβει στην αγορά, καλεί τους παραγωγούς να συγκομίζουν και να πωλούν τον... κόπο τους, ακόμα κι αν δεν βρίσκουν αγοραστές στην τιμή που θέλουν.

Στην σχετική 3173/12-1-2021 ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Ανδριανός, με θέμα την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας που επλήγησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Σύμφωνα με όσα απάντησε ο υπουργός, ζητήματα που πλήττουν την ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων και της τιμής αυτών, παρακολουθούνται στενά από τους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να παρέμβουν αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή. Μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρέμβει για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς.

Πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι, σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής, δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, για τα θέματα των τιμών των προϊόντων και της διάθεσης αυτών απαιτείται η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης όλων των παραγωγών του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των παραγωγών εσπεριδοειδών, μέσω της δημιουργίας ισχυρών Οργανώσεων Παραγωγών ή μέσω της ενίσχυσης των Συνεταιρισμών για τη συλλογική διαπραγμάτευση των τιμών των προϊόντων και της προώθησης αυτών.

https://www.aixmi-news.gr/reportaz/agrotes/item/104770-o-livanos-kalei-tous-paragogoys-esperidoeidon-na-poloyn-akoma-kai-kopsoxronia-to-proion

02/03/2021 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου