Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Σε Δουλειά να Βρισκόμαστε

---------------------------------------------------------------------------------------------

Το ινστιτουτο βρισκεται στον Κοροιβο διπλα στη γαστουνη (Ηλεία). Ο κος Μαρίνος σαν βουλευτης της νδ ειχε λαβει επιστολη-μελετη απο Δρ Γεωπονο με προταση ολοκληρωμενη για την αξιοποιηση του Ινστιτουτου. Αυτο εγινε πριν αρκετα χρονια.

Την περασμενη εβδομαδα το επισκεφτηκε με στοχο να ξαναπαρει ζωη το ινστιτουτο.

Προφανως εμεις τους ψηφιζουμε.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Η ταυτότητα του Ινστιτούτου Κοροίβου

Το Ινστιτούτο Κοροίβου την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε μετά από χρόνια στην επικαιρότητα με την επίσκεψη εκεί του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, του πρώην δημάρχου Γρηγόρη Γιαννακόπουλου και του προέδρου του ΝΠ του Δήμου Δημήτρη Βασιλόπουλου.  Στόχος του Δήμου είναι να πάρει ζωή το Ινστιτούτο προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Στο εγκαταλελειμμένο Ινστιτούτο Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών στον Κόροιβο ανήκουν δύο αγροκτήματα, του Κοροίβου και της Γαστούνης, έκτασης 394 και 138 στρεμμάτων αντίστοιχα, στα οποία υπάρχουν έργα υποδομής λεηλατημένα, φυτείες εκριζωμένες και ακάλυπτη έκταση. Συγκεκριμένα:

Το Αγρόκτημα Κοροίβου:Η καλλιεργούμενη έκταση είναι 310  στρέμματα περίπου και η μη καλλιεργούμενη 84 στρέμματα περίπου. Το Αγρόκτημα Γαστούνης:Η καλλιεργούμενη έκταση είναι 132  στρέμματα περίπου και η μη καλλιεργούμενη 6 στρέμματα περίπου.η πολιτεία συνειδητά υποβάθμιζε το Ινστιτούτο. Ένα Ινστιτούτο το οποίο έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της γεωργίας της χώρας, με την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, κυρίως στον τομέα των κηπευτικών με τη μελέτη της προσαρμοστικότητας, των τεχνικών καλλιέργειας και της αξιολόγησης και περιγραφής τεσσάρων εκατοντάδων ποικιλιών τομάτας και μερικών δεκάδων ποικιλιών των λοιπών κηπευτικών, για νωπή και βιομηχανική χρήση, καθώς  και  με  τη δημιουργία μίας  δεκάδας ποικιλιών κηπευτικών, καθώς και με τη βελτίωση τριών δεκάδων παλαιών ντόπιων ποικιλιών – πληθυσμών κηπευτικών.

Το Ινστιτούτο ήταν το πρωτοπόρο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας  που ασχολήθηκε  με απαράμιλλο ζήλο και υπέρμετρο ενδιαφέρον, με τη γενετική βελτίωση και τη δημιουργία νέων ποικιλιών κηπευτικών, καθώς και με τη βελτίωση ντόπιων ποικιλιών-πληθυσμών κηπευτικών και έχει στο ενεργητικό του,την εγγραφή τριάντα (30) ποικιλιών κηπευτικών – από τις εξήντα (60) περίπου ποικιλίες που γράφτηκαν, κατά την πρώτη εγγραφή, στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Κηπευτικών του πρώην Υπουργείου Γεωργίας – και το οποίο Ινστιτούτο είχε οριστεί υπεύθυνο για τη διατήρηση και την αναπαραγωγή τους. Το Ινστιτούτο Κοροίβου πρέπει να ξαναζήσει…


https://www.patrisnews.com/%ce%b7-%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%af%ce%b2%ce%bf%cf%85/

8 Νοεμβρίου 2020 



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου