Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

40 χρόνια διαρκεί η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά

Η κυβέρνηση απορρίπτει δύο δημόσια ακίνητα και «φωτογραφίζει» το κτίριο «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο πρόκειται να αγοραστεί μετασκευασμένο έναντι 81,5 εκατ. ευρώ ● Σημειωτέον ότι είχε αποκτηθεί αντί 3,5 εκατ. από ισραηλινό όμιλο και πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ το κοστολογεί 25 εκατ.

Επειτα από σχεδόν 40 χρόνια, η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου, κατοίκων και φορέων, ακόμα δεν έχει βρει λύση. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια ώστε να βρεθεί κατάλληλη και αξιοπρεπής στέγη και να μεταφερθούν σε αυτήν οι δικαστικές υπηρεσίες, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους η υπόθεση «παγώνει». Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι οι κεντρικές υπηρεσίες των δικαστηρίων να εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να στεγάζονται σ’ ένα δημόσιο κτίριο γραφείων (Φίλωνος και Σκουζέ) που εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο και οι υπόλοιπες να φιλοξενούνται σε διάσπαρτα ιδιωτικά κτίρια στον Πειραιά.

 Η υπόθεση επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την τελική απόρριψη από την κυβέρνηση δύο δημόσιων ακινήτων (πρώην Ράλλειος Σχολή και κτίριο επί της Ακτής Κονδύλη) με το επιχείρημα ότι πρέπει να στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σε ένα κτίριο. Τις τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτεί η προώθηση μιας τρίτης λύσης, ενός κτιρίου που ανήκει σε ισραηλινό όμιλο, το οποίο θα αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο αφού πρώτα μετασκευαστεί από την πωλήτρια εταιρεία. Για «φωτογραφικό» διαγωνισμό κάνει λόγο ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καρδαράς, το πρωί της 23ης Μαρτίου τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ έλαβαν πρόσκληση για αυθημερόν συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εγκρίνουν εσπευσμένα πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης με θέμα «την έγκριση πίστωσης 81.500.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου περαιωμένου ή ημιτελούς, εμβαδού επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ., προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά και την εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού». Το ποσό των 81.500.000 ευρώ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μαλλον οι ελληνικες Κυβερνησεις κανουν μπιζνες. Με δεκαδες ή εκατονταδες χιλιαδες ακινητα στην κατοχη του το Ελληνικο Δημοσιο, βλεπουμε υπουργους και Δημοσιες Υπηρεσιες να ενοικιαζουν και να αγοραζουν ακινητα σπαταλωντας εκατονταδες εκατομμυρια και ισως δισεκατομμυρια.

καντε κλικ για να διαβασετε περισσοτερα


Προαποφασισμένα

Ωστόσο δεν προηγήθηκε καμία θεσμική ενημέρωση του ΔΣΠ από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη πρόταση και για τον λόγο αυτό ο Γ. Καρδαράς αυθημερόν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ με την οποία τον ενημέρωνε ότι αδυνατούσε να εκφέρει άποψη χωρίς να έχει εξουσιοδότηση του ΔΣΠ. Παρ’ όλα αυτά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2021 και περιελήφθη εκ των υστέρων η πλειοψηφική και η μειοψηφική άποψη του ΔΣΠ, η οποία ελήφθη σε συνεδρίασή του στις 24/3/2021.

Σημειώνεται ότι ο ΔΣΠ θεώρησε καταρχήν ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει θετικό πρόσημο, ότι ζητεί να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό και η αγορά οικοπέδου και ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση τις αρχές της διαφάνειας.

Η επιλογή φαίνεται να είναι προαποφασισμένη, υποστηρίζει ο Γ. Καρδαράς, καθώς τα κριτήρια και οι λεκτικές διατυπώσεις «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένο κτίριο και με αυτά τα χαρακτηριστικά το μοναδικό κτίριο είναι το ακίνητο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ στα Καμίνια, κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη, το οποίο είχε αποκτήσει πριν από κάποια χρόνια ισραηλινός όμιλος αντί 3,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό κατά πληροφορίες να το μετατρέψει σε συγκρότημα κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων ή σε ξενοδοχείο. Με πρόχειρη μελέτη (2019-2020) του ΤΕΕ, το κτίριο κοστολογείται στα 25 εκατ. ευρώ, αλλά προγραμματίζεται να πωληθεί μετασκευασμένο για 81,5 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, κατά τον Πειραιώτη δικηγόρο, συνιστά κυριολεκτικά ληξιαρχική πράξη θανάτου για τις προσπάθειες (6 χρόνια) τόσο του ΔΣΠ όσο και άλλων φορέων της πόλης να στεγαστούν τα κυρίως δικαστήρια στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, το οποίο παραχωρούνταν από τον Δήμο Πειραιά στο υπουργείο Δικαιοσύνης δωρεάν για 49 χρόνια. Παρά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ήδη από τον Μάρτιο του 2020 είχαν αρθεί και τα τελευταία εμπόδια και το έργο ήταν έτοιμο να προκηρυχτεί και να προχωρήσει η μετασκευή του. Το σημαντικότερο είναι ότι είχε καταστεί οριστικά αδιαφιλονίκητος κύριος του ακινήτου ο Δήμος Πειραιά, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από ενέργειες των νομικών του υπηρεσιών, είχε μεταγραφεί σχετική δικαστική απόφαση στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά.

Τα κριτήρια

Επίσης υπενθυμίζει ότι έχει προταθεί από φορείς του Πειραιά και υπάρχει στη διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου ακίνητο στο λιμάνι (περιοχή Αγ. Διονυσίου-Ακτή Κονδύλη, Αιγάλεω, Αιτωλικού, Κάστορος), ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, με όλες τις προκηρυσσόμενες προδιαγραφές για κατασκευή χώρων έως 25.000 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με την πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ, πληροί τα κριτήρια που θέτει η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για δικαστικό μέγαρο χωρίς να καταφύγει το Ελληνικό Δημόσιο στην αγορά ακινήτου από ιδιώτες με επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αιφνιδίως, αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ο υφιστάμενος σχεδιασμός και διατίθενται σήμερα (σε συνθήκες λοκντάουν) 81,5 εκατ. για άλλο κτίριο (εκτός κέντρου Πειραιά) χωρίς καμία μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών», επισημαίνει με ανακοίνωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι “τρέχουν” αυτό το “πρότζεκτ”, ποιοι “συμβουλεύουν” προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες. Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του δημοσίου χρήματος» σημειώνει. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτής Β’ Πειραιά και γραμματέας της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

πηγη

Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/289025_sirial-i-metastegasi-ton-dikastirion-toy-peiraia

08/04/2021



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου